La composició de la llet materna varia en el temps i s’adapta a les necessitats fisiològiques del lactant en cada moment del dia i del seu desenvolupament. Conté una serie de factors bioactius que actuen com a antimicrobians, antiinflamatoris, immunomoduladors, etc. Avui en dia les fórmules infantils més avançades inclouen uns ingredients anomenats funcionals pels […]
Durant la lactància la mare necessita molta energia per produïr la llet, encara més que en l’embaràs, les necessitats energètiques augmenten unes 500 Kcal/dia, també les necessitats de proteïna, vitamina A, totes les vitamines hidrosolubles, el calci, per això és molt important seguir una dieta equilibrada i saludable. Pasta i arròs La pasta, l’arròs i […]
Entre els 4 i 6 mesos d’edat es pot començar a introduïr altres aliments diferents de la llet, és l’anomenat beikost o alimentació complementària. Cal fer-ho sempre de forma progressiva, amb una textura ben triturada al començament i sense afegir mel, sucre ni sal. Hi ha pediatres que prefereixen començar pel puré de fruita i […]
El Pla d’Educació Nutricional PLENUFAR IV que han dut a terme els farmacèutics adreçat a mares en situació preconcepcional, embarassades i lactants ha permès conèixer l’estat nutricional d’aquestes dones i obtenir dades sobre els seus hàbits i estil de vida. En l’hàbit tabàquic sorprèn trobar que un 20% de les dones fumen abans de quedar […]
Per elaborar les fórmules infantils la indústria parteix de la llet de vaca i la modifica per fer-la el més semblant possible a la llet materna. També hi ha preparats a base d’arròs o de soja adaptats a l’alletament artificial. Les primeres llets infantils que es donen després del néixer són les llets d’inici, estan […]
La llet materna és el millor aliment per el nadó, ja que cobreix per sí sola tots els seus requeriments tant d’energia com de nutrients. La seva composició és ideal i canvia al llarg del dia, al llarg de la toma i d’una mare a l’altra. Avantatges per a la mare que alleta: recuperació més […]